Skip to content Skip to footer

PolyTerra PLA, het milieuvriendelijke 3D-printfilament

Hoewel Additive Manufacturing wordt voorgesteld als een oplossing voor de negatieve milieueffecten van traditionele productie, vertellen experts ons dat er nog steeds veel manieren zijn waarop AM zelf milieuvriendelijker moet worden. Een daarvan is door materialen te gebruiken die duurzamer zijn, aangezien plastic een van de meest gebruikte materialen is in de AM-industrie. Mogelijk heeft Polymaker, de internationale maker van 3D-printmaterialen, daar een oplossing voor. In 2021 introduceerde het bedrijf een nieuw 3D-printfilament, PolyTerra PLA(+), waarvan het bedrijf hoopt dat het de volgende generatie milieuvriendelijke filamenten zal leiden.

PolyTerra is gemaakt door organische mineralen te combineren met PLA, waardoor het plasticgehalte in het filament aanzienlijk wordt verminderd. Volgens Polymaker print PolyTerra precies zoals traditionele PLA, goed nieuws voor PLA-enthousiastelingen, aangezien ze geen printinstellingen hoeven te wijzigen. Bovendien kunnen de overhang- en overbruggingsmogelijkheden blijkbaar zelfs PLA overtreffen. In vergelijking met hun andere PLA-producten merkt het bedrijf op dat de mechanische eigenschappen van het materiaal een breed scala aan potentiële toepassingen bieden, met materiaal dat sterker is dan regulier PLA maar met een goede stijfheid.

Het materiaal kan worden geprint met een breed printtemperatuurbereik van 190-230°C en kan plug-and-play worden gebruikt op alle op extrusie gebaseerde 3D-printers. De oppervlakteafwerking van 3D-geprinte onderdelen is uniek mat waardoor de laaglijnen worden verborgen, zelfs bij het printen met grote laaghoogtes en is beschikbaar in vier pastelkleuren naast tien reguliere kleuren, allemaal geïnspireerd door de natuur.

Polyterra Milieu-impact

PolyTerra™ PLA is gemaakt om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn voor een plastic filament. Het is niet alleen zo gemaakt dat het plasticgehalte wordt verminderd, maar het is ook gewikkeld op een gerecyclede kartonnen spoel met gerecyclede labels en buitenverpakking. Ook is al het onnodige papier verwijderd om afval te verminderen. Het bedrijf belooft ook dat om de koolstof te compenseren die wordt gecreëerd om een spoel van het materiaal te maken en te verzenden, ze één boom zullen planten voor elke verkochte spoel.

Deze bomen zullen lokaal worden geleverd op de plaats van aankoop in samenwerking met One Tree Planted, een milieuvriendelijke liefdadigheidsinstelling die bomen plant in landen over de hele wereld voor één dollar. Bomen die volwassen zijn, kunnen elk jaar 22 kg koolstofdioxide opzuigen, meer dan voldoende om de 4 kg te compenseren die nodig is om een spoel PolyTerra te maken.

Hoewel er zeker meer moet worden gedaan om het plasticverbruik te verminderen en de huidige ecologische crisis aan te pakken, zijn materialen zoals PolyTerra zeker een stap in de goede richting. We verwachten dat er de komende jaren nog meer innovaties komen op het gebied van AM-materialen om duurzame alternatieven te maken. Hiermee kan AM zich echt claimen als het milieuvriendelijke alternatief voor traditionele productie.

De waardering van laatje3dprinten.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 3 reviews.