Skip to content Skip to footer

Nabewerken


Schuren

Met schuren zal je de oneffenheden van de 3D print verkleinen. Denk aan de laagjes structuur die zichtbaar kan zijn aan de zijdes van een 3D print. Dit schuren kan met de hand maar ook met behulp van diverse vormen schuurmachines. Afhankelijk van de gewenste ‘gladheid’ kies je de juiste korrelgrootte voor het schuurpapier. Schuren is zeer geschikt voor grote oppervlaktes. Kleine oppervlaktes kunnen lastig zijn. Gaten en kleine holtes/ruimtes kunnen lastig bereikbaar of zelf onbereikbaar zijn om te schuren.

Aceton-smoothing

Een bekende truc en een reden om met abs te printen, is het zogeheten abs-smoothing met aceton. Aceton, het oplosmiddel in onder meer nagellakverwijderaar, lost abs op en is daardoor geschikt om het plastic na te bewerken. Als je dat probeert, doe dat in een goed geventileerde ruimte, want als je abs al vond stinken tijdens printen, is de damp van aceton waarschijnlijk nog slechter voor je. Voor aceton-smoothing is het niet handig om je print in aceton onder te dompelen, maar beter om met damp te werken. Dat doe je, afhankelijk van de afmetingen van je print, bijvoorbeeld in een afgesloten container met een in aceton gedoopt stuk keukenpapier erin. Je stopt je printje in de pot en na een halve minuut of langer, naar wat nodig is, haal je je print eruit. Het aceton ‘smelt’ het oppervlak van je print en lijntjes worden zo glad gepoetst. In veel gevallen kun je je printje spiegelglad krijgen.

Primer

Een ander middel om te gebruiken is schuurbare primer verfspray. Dit is een vuller en zorgt ervoor dat het 3D-object glanzend wordt. De primer en de verfspray moeten van dezelfde fabrikant zijn, anders is de kans groot dat deze manier niet werkt. Er bestaan ook 2-in-1 sprayen van bijvoorbeeld Duplicolor of Rust-Oleum. Dit hoeft alleen op het object te gesprayd te worden.

Spuiten

Spuitverf voor plastics zijn altijd een goed keuze, autolak is ook mogelijk. let hierbij wel op, het kan zijn dat deze wat dunner is dan de primer en de spuitplamuur. Als je iets teveel op het object spuit kun je al snel druipers krijgen. Hou genoeg afstand tijdens het spuiten ca 25 cm laat het object elke laag 5 min drogen. Na de laatste laag is de spuitverf na 24h droog en hanteerbaar.

Dan kun je er nog voor kiezen om het object een extra shine te geven, er zijn veel clear of glossy coats beschikbaar om het een extra glas te teven. Ook hier is het belangrijk dat er niet teveel tegelijk op het object gespoten wordt.

De waardering van laatje3dprinten.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 3 reviews.